EFFECT OF ADDING GARDEN CRESS (LEPIDIUM SATIVUM) ON RUMEN FERMENTATION OF LOCAL AWASSI LAMBS

Mohammed Hameed Abbas

Mohammed Ahmed Shwayel

Agriculture Faculty || Diyala University || Iraq

DOI PDF

This study was to study the effect of adding Lepidium sativum to the lamb diets of Awassi sheep. Nine male lambs (their age is 3 months old and their body weight is 19±0.5 Kg) were distributed randomly into 3 treatments (3 lambs per treatment). The coarse feed (hay) was provided freely to lambs, while the concentrated feed was provided based on 3% of the body weight. All treatments were fed on similar diet and differed only in the weight of seeds, where 7.5 g was added to the second treatment (T2) and 15 g of Garden Cress to the third treatment (T3) while the control treatment (T1) left without adding seeds. The experiment continued for 60 days. The results showed a significant increase in pH at 0 hour in treatments T2 and T3 with Garden Cress of 7.5 and 15 g respectively, but there was a significant decrease at 3 hours in treatment T3 and also at 6 hours in T2 and T3 as well. For total phenols there was a decrease at 6 hours in treatment T2.When adding Garden Cress to concentrated rations, it did not significantly affect N-NH3, but improved somewhat of rumen fermentation and microorganism’s numbers at 3 hours for T2 and T3 with Garden Cress of 7.5 and 15 g respectively. There was a significant increase in fatty acids at 6 hours in T2 and T3 while there was no significant effect at other times and treatments. Keywords: Garden Cress, Rumen Fermentation, Awassi lambs

تأثير إضافة بذور الرشاد إلى العلف على تخمرات الكرش في الأغنام العواسية

محمد حميد عباس

محمد أحمد شويل

كلية الزراعة || جامعة ديالى || العراق

هدفت هذه الدراسة إلى دراسة تأثير إضافة بذور الرشاد إلى علائق الحملان في الأغنام العواسي. تم توزيع تسعة حملان ذكور (عمرهم 3 أشهر ومتوسط وزن الجسم 19± 0.5 كغم) بشكل عشوائي إلى 3 معاملات (3 حملان لكل معاملة). تم إعطاء العلف الخشن بصورة حرة، في حين تم توفير العلف المركز على أساس 3% من وزن الجسم. تم تغذية جميع المعاملات بعليقة موحدة والتي اختلفت فقط في كمية البذور الرشاد، حيث تمت إضافة 7.5 غرام إلى المعاملة الثانية (T2) و 15 غرام من بذور الرشاد إلى المعاملة الثالثة (T3) بينما تركت معاملة السيطرة (T1) بدون أي إضافة. استمرت التجربة لمدة 60 يومًا. أظهرت النتائج زيادة كبيرة في الرقم الهيدروجيني عند الساعة 0 في المعاملات T2 و T3 المضاف لها بذور الرشاد بنسبة 7.5 و 15 غرام على التوالي، ولكن كان هناك انخفاض كبير في الساعة 3 في المعاملة T3 وكذلك عند الساعة 6 في T2 وT3. بالنسبة إلى الفينولات الكلية كان هناك انخفاض عند الساعة 6 في المعاملة T2 عند إضافة بذور الرشاد إلى العليقة المركزة، لم يؤثر ذلك بشكل كبير علىN-NH3، لكنه حسن إلى حد ما من تخمرات الكرش وأعداد البكتريا الكلية عند الساعة 3 للمعاملات T2 و T3 المضاف لها بذور الرشاد بنسبة 7.5 و15 غرام على التوالي. كانت هناك زيادة كبيرة في الأحماض الدهنية في الساعة 6 في T2 و T3 بينما لم يكن هناك تأثير يُذكر في الأوقات الأخرى في المعاملات. الكلمات المفتاحية: بذور الرشاد، تخمير الكرش، الأغنام العواسية.

==> أرسل بحثك <==